Ostkaka- en svensk tradition

Ostkaka är något av en svensk nationalrätt som har lång historia inom den svenska mattraditionen. Denna rätt görs av en ostmassa som man gräddar i ugnen. Ostmassan är baserad på i huvudsak mjölk, vetemjöl och ostlöpe. Vanligt är också att man har mandel i för att förhöja smaken.

Många förknippar ostkaka med småländsk ostkaka men det finns faktiskt två olika sorter i Sverige: den småländska men även Hälsingeostkaka från Hälsingland. De två varianterna skiljer sig något åt både när det gäller konsistens och ingredienser. En småländsk ostkaka kan, förutom huvudingredienserna, som nämnts ovan, innehålla mandel (sötmandel och bittermandel), ägg, strösocker och grädde. Den brukar vara ganska grynig i konsistensen. Hälsingeostkakan innehåller i princip bara huvudingredienserna men kan ibland kompletteras med ägg. Denna variant brukar vara lite ”gnisslig” och slät i konsistensen, ungefär som halloumiost.

Småländsk ostkaka på familjekalas.

Vilken variant som är bäst är en smaksak, men klart är att det är Småland som vinner kampen när det gäller att förknippas med denna maträtt. T.ex. firas ostkakans dag den 14:e november. Denna dag var Astrid Lindgrens födelsedag och dessutom råkar Emil ha namnsdag detta datum.

Ett småländskt julbord brukar ha ostkaka som en viktig del och då serveras oftast ostkakan med sylt och vispad grädde. Traditionen går tillbaka minst till 1600-talet. På finare kalas i Småland var det vanligt att varje gästande familj bidrog med en maträtt och att ha med en ostkaka innebar status. Dessutom räckte kakan till många gäster. Det brukar sägas att en ostkaka ska ätas från mitten och utåt. Anledningen till det är att man historiskt brukade tillaga rätten i tennkärl som då släppte giftigt tenn i kanterna på kakan. Även om ostkakan inte tillagas i tennkärl kan kanterna vara lite torrare och mer brända än det godaste mittenpartiet.